Multi-Gyn za stručnjake: Osnovne medicinske informacijeBroj mikroorganizama koji se nalaze u našem tijelu i oko njega višestruko je veći od broja „vlastitih” ljudskih stanica. Prema najnovijim uvidima, naše su mikrobne zajednice jedinstvene baš kao i otisak prsta. Ne možemo živjeti bez njih, a ključne su za neke vrlo važne funkcije probavnog sustava te za acidifikaciju kože i rodnice. U idealnoj situaciji, živimo u skladu s mikrobiomima. Ravnoteža tog ekosustava kontrolira razmnožavanje štetnih bakterija.

U rodnici se nalaze korisne bakterije laktobacili koji proizvode mliječnu kiselinu i obuzdavaju razmnožavanje većine nepoželjnih bakterija i drugih mikroorganizama kao što su gljivice. Promjene u ravnoteži vaginalne flore najčešće primjećujemo kao promjenu u iscjetku te simptome kao što su svrbež, neugodan miris ili peckanje. Kad se namnoži previše anaerobnih bakterija, najčešće dolazi do bakterijske vaginoze (BV-a) popraćene neugodnim mirisom ribe koji uzrokuju amini koje proizvode te bakterije. (Pinkster 1998.). Vanjski čimbenici koji uzrokuju neravnotežu obuhvaćaju higijenu i spolni odnos. Nakon spolnog odnosa pH vrijednost rodnice znatno se povećava te od blago kisele postaje blago lužnata. (Tevi-Benissan 1997.). U lužnatom okruženju može se naglo povećati flora koja uzrokuje bakterijsku vaginozu i brže se razmnožava pri većoj pH vrijednosti, a najveći rast postiže otprilike 36 sati nakon „lužnatog šoka” koji uzrokuju spermiji.

Sastav vaginalne flore vrlo je dinamičan i mijenja se s promjenama razina hormona te uslijed vanjskih čimbenika kao što su spolna aktivnost i higijena rodnice. Kad nastane disbioza, štetni mikrobi, kao što su oni koji uzrokuju bakterijsku vaginozu i gljivične stanice, brojčano nadjačaju korisne laktobacile. Disbioza je često popraćena i neugodnim simptomima u vaginalnom području, kao što su svrbež, neugodan miris, neuobičajeni iscjedak i bol. Bakterijska vaginoza i vaginalna kandidijaza najčešće se lijeće antimikrobnim lijekovima. No antibiotici i antimikotici mogu znatno utjecati na sastav flore te poremetiti razvoj dobrih mikroorganizama. Nadalje, ti su načini liječenja često djelotvorni samo kratkotrajno jer je nakon liječenja bakterijske vaginoze metronidazolom te liječenja kandidijaze antimikoticima (npr. klotrimazolom) zabilježena vrlo česta ponovna pojava infekcije. Zadnjih su godina dostupni novi pristupi za liječenje vaginalne disbioze. Ti pristupi obuhvaćaju primjenu gelova na bazi kiselina, prebiotičku stimulaciju vaginalnih laktobacila te prirodne antiadhezivne pristupe koji sprječavaju razvoj štetnih mikroorganizama na tjelesnim površinama. Antiadhezivne strategije s prirodnim proizvodima inovativan su i patentirani temelj linije proizvoda Multi-Gyn, a u kombinaciji s ostalim funkcionalnim sastojcima kao što su kiseline i prebiotici pomažu u sprječavanju i liječenju vaginalnih infekcija i neugodnih simptoma.

Dodatne stručne informacije: