Gljivična infekcija

Vaginalne gljivične infekcije najčešće uzrokuje gljivica Candida albicans. Te se gljivice nalaze u crijevima, ustima, na koži, a i prirodni su stanovnik rodnice brojnih žena. U okolnostima koje još nisu potpuno objašnjena mogu se razmnožiti u vaginalnom području te uzrokovati upale. Gotovo pola žena do 25. godine živote barem je jedanput imalo vaginalnu gljivičnu infekciju. Uz bakterijsku vaginozu, gljivična infekcija jedan je od najčešćih uzroka upala rodnice. Najčešći su simptomi vaginalne gljivične infekcije obilan, grudasti bijeli vaginalni iscjedak te svrbež u genitalnom području. Ostali simptomi koji se često javljaju obuhvaćaju oticanje, crvenilo, bol pri spolnom odnosu, nadraženost velikih i malih stidnih usni te bol pri mokrenju.

Razlozi nastanka vaginalnih gljivičnih infekcija još nisu potpuno poznati, no čini se da je njihova pojava povezana s menstrualnim ciklusom. Gljivične infekcije najčešće se jednostavno liječe, ali se teško potpuno izliječe jer je zabilježena vrlo velika učestalost ponovnog nastanka infekcije u roku od nekoliko mjeseci. Zadnjih godina dostupni su novi pristupi koji uravnotežuju vaginalnu floru te neutraliziraju štetne mikrobe kao što je Candida albicans. Ti pristupi obuhvaćaju primjenu gelova na bazi kiselina, prebiotičku stimulaciju vaginalnih laktobacila te prirodne antiadhezivne pristupe koji sprječavaju razvoj štetnih mikroorganizama na tjelesnim površinama. Antiadhezivne strategije s prirodnim proizvodima inovativni su temelj linije proizvoda Multi-Gyn koji služe za prevenciju i liječenje vaginalnih infekcija i neugodnih simptoma.

Abnormalan vaginalni iscjedak

Abnormalan iscjedak najčešće uzrokuje vaginalna infekcija, ali uzrok mogu biti i neinfektivne iritacije rodnice (npr. nošenje uskih hlača ili sintetičkog donjeg rublja ili pak upotreba sapuna na intimnim područjima). Bakterijska vaginoza i kandidijaza najčešći su oblici vaginalnih infekcija. Premda se najčešće ne radi o ozbiljnim upalama koje je potrebno liječiti, žene mogu imati vrlo neugodne simptome, kao što je obilan iscjedak ili iscjedak neugodnog mirisa. Proizvodi iz linije Multi-Gyn sjajno ublažuju probleme u vaginalnom području.

Svrbež

Vaginalni svrbež vrlo je čest i neugodan simptom, a uzrok može biti u nizu čimbenika. Jedan je od najprepoznatljivijih uzroka vaginalnog svrbeža gljivična infekcija. U tom je slučaju često popraćen bijelim grudastim iscjetkom. Svrbež se kao simptom ponekad javlja i uz bakterijsku vaginozu, ali ne tako često i ne u tako jakoj mjeri kao pri gljivičnoj infekciji. Uzrok svrbeža može biti i suhoća rodnice ili neodgovarajuća higijena intimnih područja. Poznato je da pranje intimnih područja deterdžentima, sapunima, dezinfekcijskim sredstvima ili parfimiranim sprejevima može poremetiti prirodnu vaginalnu floru, a intravaginolno ispiranje može oslabiti vaginalnu sluznicu, što može uzrokovati suhoću i svrbež. Proizvodi iz linije Multi-Gyn mogu ublažiti svrbež tako što neutraliziraju štetne mikrobe te hidratiziraju vaginalnu sluznicu.

Vulvitis i vaginitis

To su upala stidnice (vanjskog ženskog genitalnog područja) i rodnice. Vaginitis se često povezuje s abnormalnim iscjetkom, svrbežom i boli. Uzrok su najčešće vaginalne infekcije kao što su bakterijska vaginoza, kandidijaza ili trihomonijaza, ali može nastati i zbog smanjene razine estrogena nakon menopauze te suhoće vaginalnog područja koju to uzrokuje. Čimbenici rizika za nastanak vaginitisa obuhvaćaju hormonalne promjene, kao što su one koje se javljaju u trudnoći, pri uzimanju kontracepcijskih pilula ili u menopauzi, spolnu aktivnost, spolno prenosive bolesti, lijekove, kao što su antibiotici i steroidi, nekontrolirani dijabetes, neodgovarajuću higijenu vaginalnog područja (npr. primjenu sapuna, dezinfekcijskih sredstava, vaginalnog dezodoransa) te nošenje uske odjeće

Proizvodi iz linije Multi-Gyn neutraliziraju uzročnike infekcija, a mogu ublažiti i suhoću vaginalnog područja optimalnom hidratacijom. Budući da su to najčešći uzroci vulvitisa i vaginitisa, proizvodi iz linije Multi-Gyn vrlo su učinkoviti u otklanjanju problema s vaginalnim upalama.