Vaginalna flora

Možda je teško povjerovati, ali nove tehnike mapiranja gena pokazuju da od 100 trilijuna stanica prisutnih u ljudskom tijelu, samo oko jedna desetina njih zapravo čine čovjeka. Ostalih 90 posto pripada mikroorganizmima - bakterijama, virusima i drugim mikrobima. Ne čudi stoga što je za naše zdravlje toliko važno da se održava ravnoteža mikroba koji žive u našem organizmu - a isto vrijedi i za našu vaginu.

Gotovo sve žene u jednom će razdoblju života patiti od bakterijske vaginoze, gljivične ili urinarne infekcije. Glavni uzrok visoke učestalosti pojave vaginalnih bolesti je neravnoteža vaginalne flore. Drugim riječima, ravnoteža se prekida bilo zbog smanjenja broja dobrih bakterija ili zbog pretjerana rasta "loših" bakterija ili gljivica. Smanjenje broja dobrih bakterija i prekomjeran rast štetnih mikroba često su povezani. Kad se to dogodi, Vaše tijelo će se uspjeti samo izboriti s infekcijom i vratiti u stanje ravnoteže, ili će možda biti potrebno malo pomoći izvana u obliku lijekova, proizvoda koji sadrže prebiotike ili promjene načina života.

Što se smatra zdravom vaginom?

Zdrava vagina naseljena je "dobrim" bakterijama laktobacilima. Ove bakterije smatraju se svojevrsnim čuvarima vagine - mogu inhibirati rast potencijalno štetnih bakterija / gljivica proizvodeći mliječnu kiselinu i vodikov peroksid te sprječavajući da se loše bakterije vežu za zidove vagine. Mliječna kiselina pomaže održavanju kisele sredine vagine, a vodikov peroksid pomaže ubijanju loših bakterija.

Postoje mnogi faktori koji mogu poremetiti osjetljivu ravnotežu unutar vagine - neki od njih su: oštećenja tkiva izazvana porodom, zdravstveni problemi, stres, određeni lijekovi, tijesna odjeća ili sintetičko donje rublje, neprimjerena higijena, iritansi prisutni u losionima, kupkama ili drugim kozmetičkim proizvodima, trenje izazvano penetracijom ako žena nije dovoljno uzbuđena tijekom seksualnog odnosa, hormonalne promjene.

Poremećena ravnoteža

Ako je vaginalna flora ugrožena, smanjena je zaštitna uloga laktobacila (dobrih bakterija). Zbog smanjena broja laktobacila, proizvodi se manje mliječne kiseline, što utječe na nisku zaštitnu razinu pH. Kao rezultat toga, loše bakterije koriste priliku da prekomjerno rastu, što dovodi do pojave bakterijske infekcije.

Tijekom trudnoće, količina i raznovrsnost vaginalnih laktobacila često je smanjena, što izlaže trudnice većem riziku od infekcije. Simptomi povezani s neravnotežom vaginalne flore obuhvaćaju neugodan iscjedak, miris, svrbež, iritaciju, crvenilo, otekline prilikom mokrenja ili tijekom seksualnog odnosa, peckanje, osjetljivost i tegobe.

Uravnotežena vaginalna flora pomaže u sprječavanju bakterijske i gljivične infekcije i od ključnog je značenja za zdravlje vagine. Da bi se smanjio rizik od neravnoteže vaginalne flore, razvijaju se dobre higijenske navike i prate opće preporuke o tome kako se brinuti o svojoj intimnoj zoni. Uz to, možete koristiti proizvode koji sadrže tvari koje podržavaju rast dobrih bakterija, kako bi se spriječile moguće infekcije i pomogao oporavak, ako su se već razvili simptomi.


"Ako je vaginalna flora ugrožena, smanjena je zaštitna uloga laktobacila (dobrih bakterija). Zbog smanjena broja laktobacila, proizvodi se manje mliječne kiseline, što utječe na nisku zaštitnu razinu pH."